Det är inte lätt att vara konsument

En oväntad och intressant bekantskap, Allerum skotsk cheddar.

Vi, maken och jag, är ­väldigt uppmärksamma på vilka produkter vi köper, speciellt viktigt är det i valet av livsmedel. Eftersom vi båda arbetar med tidskrifter som ­riktar sig till de svenska lantbruks­företagarna är det en hederssak för oss att välja svenskt. Vi är väldigt ­observanta och känner att vi har full koll på läget.
För några dagar sedan noterade jag att det fanns en ny cheddarost i vårt kylskåp. Ny­fiket smakade jag på den och noterade att den hade en lite mer syrlig smak än den cheddar från Kvibille som vi alltid brukar köpa. Enligt förpackningen var det en skotsk cheddar från Skånemejerier. Där kunde jag läsa följande: ”Allerum cheddar är en äkta cheddar, tillverkad i Skottland. Där betar korna fritt på milsvida dimmiga hedar.
I denna storslagna miljö har man bevarat konsten att tillverka ost med stora ­smaker. Hantverk och medeltida traditioner ger Allerum cheddar dess kraftiga styrka. Smaken är fyllig och aromrik med den karaktäristiska sältan och syrligheten.”

Tydligt märkt
Lite förundrad frågade jag maken varför han köpt en ost från Skottland, vi brukar ju vara trogna de svenska ostarna. Det är en skånsk Allerum från Skånemejerier svarade han och pekade på märket som anger vilken anläggning den kommer ifrån, där stod det ­Sverige 1074 EG. Avsändare var mycket riktigt Skånemejerier och det fanns ett telefon­nummer och en hemsida angiven för mer information.
På webben hittade jag all information och för­klaringen till det SE-nummer som fanns angivet. Numret visar på vilket mejeri som produkten är förpackad och SE 1074 är ”Kristianstads förädlingsanläggning”.
På Skånemejeriers hemsida stod följande skrivet:
”Nu kompletteras Allerums sortiment av smakrika, svenska premiumostar med äkta skotsk cheddar, som tillverkas i byn Stranraer i sydvästra Skottland. Cheddarn är långlagrad i 18 respektive 12 månader för att få sin rätta, fylliga karaktär.”

Den ovala ringen med Sverige 1074 EG betyder inte att det är en svensk råvara.

Skånska associationer
Varumärket Allerum finns nu alltså på skotsk ost. Det var både oväntat och intressant. Förutom att namnet Allerum ger oss skånska associationer är det en produkt från Skånemejerier. Det står tydligt på förpackningen med stor stil att det är en ”skotsk cheddar” och ändå tog maken fel. Men han var trygg med varumärket och hade lite bråttom. Själv åt jag denna ost i säkert en vecka innan jag började fundera på vad den kom ifrån. I det här sammanhanget bör vi påpeka att det var en god ost, men vi har som sagt bestämt oss för att välja svenskt.
Om vi som är väldigt ­observanta kan ta miste, hur lätt är det då inte för ­vanliga konsumenter som bara kastar en snabb blick på för­packningen att ta fel. Det gäller att läsa det finstilta och även känna till vad numren betyder.
Importen av hårdost till Sverige har ökat stort på bara några år och vid en kontroll i vår butik var mer än häften av produkterna på hårdost­hyllan importerade. Det är tufft att vara ostkonsument nu för tiden!
Agneta Lilliehöök