Fortfarande fri och oberoende!

I år är det 25 år sedan Lantbrukets Affärer under namnet Lantbrukarens Affärer antog sin nuvarande form som ett affärsmagasin för lantbruket.

Dessutom är det 20 år sedan tidningen lämnade dåvarande FöreningsSparbanken och blev en oberoende tidning för svenskt produktionsjordbruk. I år är det också 18 år sedan Tejarps Förlag köpte tidningen av dåvarande chefredaktören Roland Fransson.
Tidningen har sina rötter i nyhetsbrevet och därefter kundtidningen ”På lantbrukarens sida” som gavs ut av Sparbankernas Jordbrukskredit. Ansvarig för tidningen var bankens lantbruksansvarige Lars-Håkan Halldin.

Sparbankens kundtidning
”I samband med att jag slutade min anställning på Land hörde Lars-Håkan av sig och undrade om jag kunde tänka mig att börja jobba med deras kund­tidning”, berättar Roland, som numera har efternamnet Wirstedt och jobbar som frilansjournalist med Malmö som bas.
”Det kunde jag tänka mig på villkor att jag fick göra om den till ett riktigt magasin. Sagt och gjort, 1995 kunde vi ge ut första numret av Lantbrukarens Affärer med dåvarande Centerordföranden Lennart Daléus på framsidan.”
Under sin tid på Land hade Roland arbetat med en bilaga med namnet Lantbrukets Affärer, en titel som han egentligen hade bespetsat sig på. När LRF Media valde att inte förnya utgivningsbeviset passade Sparbankerna på att registrera namnet för egen del.

Turbulent tid
Lantbrukets Affärer tog form i en väldigt turbulent tid med ett purfärskt svenskt EU-medlemskap. Det kom att innebära en rad omställningar med stödformer som gillades av bönderna och en öppen livsmedelsmarknad som kom att få dramatiska konsekvenser, inte minst för de lantbrukskooperativa företagen.
Innan det tjugonde seklet var till ända valde ägaren FöreningsSparbanken Jordbrukskredit att sälja tidningen till Roland Fransson. Han ägde tidningen via sitt bolag Salt Media till mars 2001 då Tejarps Förlag bildades och blev dess nya ägare. Roland fortsatte som chefredaktör på frilans under flera år, men lämnade det ansvaret i början på 2008, varefter Agneta Lilliehöök tog över som chefredaktör och ansvarig utgivare. År 2015 tog Lennart Wikström över som chefredaktör, medan Agneta fortsätter att som ansvarig utgivare hålla ett granskade öga över innehållet.

Elake Måns
Under alla år har den skarpa iakttagaren och vassa pennan Elake Måns granskat Lantbrukssverige och i satirens form tagit ut svängarna på ett sätt som den övriga redaktionen av olika anledningar avstått från. Fortfarande är hans listiga och underfundiga betraktelser bland tidningens mest lästa inslag och många av våra trogna läsare berättar att det är det första de läser när de slår upp tidningen.
När vi bläddrar i gamla tidningar kan vi konstatera att mycket har ändrats, men att mycket också är sig likt. Lantbrukare kämpar mot samma drakar och ställer sina förhoppningar till samma ädla (?) riddare och vapendragare. I svallvågorna efter EU-inträdet gungade det kraftigt för lantbrukskooperationen, och inte minst slakten och LRF:s agerande i Spira-affären nagelfors noga av redaktionen.

Fri och oberoende
Redaktionen har under alla år tack vare att sin position utanför lantbruks­etablissemanget varit fri att granska inte minst LRF:s agerande, något som den organisationen inte alltid gillat. Ibland har vi – i synnerhet från de granskade själva – fått kritik för att vara alltför LRF-kritiska, något vi tar som intäkt för att vi gjort vårt jobb.
Under vårt jubileumsår som vi kommer att kröna med ett större evenemang i höst kommer vi att titta tillbaka på några ämnen och händelser som satt sina spår både på tidningens sidor och i Lantbrukssverige. Häng med och följ oss i vårt firande av en pigg 25 åring!

Lennart Wikström, chefredaktör
Agneta Lilliehöök, ansvarig utgivare