Ny generation växelplogar­

Fabriken i Överum har genomgått en uppgradering. Roland Öster lyfter en CX2-plog färdig för leverans.

Svenska lantbrukare är än så länge till stor del ett plöjande folk och även om 2018 gav eländiga skördar har årets förhållanden i alla fall tillåtit en omfattande höstplöjning. För den som ändå planerar att vårplöja har Överum nyligen lanserat en ny generation CX-plogar.

”Vi ser ett ökat intresse för strimlade vänd­skivor även i Sverige”, menar produktchef Allan Hansson.

Överum CX2 är en upp­datering av CX-plogen som lanserades för över 25 år sedan. Den nya generationens plogar har fått sin design till en del tack vare nya höghållfasta stål. Ett starkare material innebär att ramkonstruktionen kan göras i mindre dimensioner och för en plog innebär detta att den kan få större öppen invärtes volym som lättare släpper igenom växtrester.
Nya CX2 är en tre- eller fyrskärig växel­plog med hydraulisk stenutlösning och ett dragkraftsbehov lämpat för traktorer upp till 180 hästkrafter. Tiltbredden justeras via en hålserie i fasta lägen med fem steg för plöjning mellan 35 och 55 centimeter breda tiltor, motsvarande 14 till 22 tum.
Plogen kan förses med en ny hydraulisk uträtningscylinder som centrerar plogen före växling, detta rekommenderas för plöjning bredare än 18 tum.
För att erhålla ett minskat lyftkrafts­behov har Överum valt att göra det möjligt att välja mellan växling med kropparna under eller över ramen.

Bredare tilta

Plogen går att få med den klassiska XL-plogkroppen, Överums vidareutveckling XLD för bredare och djupare plöjning, eller XSD med strimlad vändskiva.
Produktchef Allan Hansson berättar att de nya plogkropparna XLD har rönt ett stort intresse bland kunderna.
”Vi förväntade oss främst intresse från utländska marknaden, eftersom de i övriga Europa tenderar att plöja djupare än vi gör i Sverige. Men XLD har faktiskt även tagit över försäljningen från XL på den svenska marknaden och är idag helt dominerande vad gäller antal även i Sverige”, berättar han.
XLD lanserades för två år sedan och är utvecklad för att klara en plöjning på upp till 35 centimeters djup. Tiltbredden är justerbar mellan 40 och 55 centimeter, eller 16, 18 och 20 tum.
”XL är optimerad för 16 tum och XLD för 18 tum”, säger Allan.

XLD, till vänster, plöjer bredare och djupare än XL, till höger.

Strimlad vändskiva
Jämfört med XL ger XLD ytterligare fem centimeters maximal tiltbredd och f­öretaget hävdar att den ökade arbetsbredden i kombination med färre vertikala snitt per hektar minskar energiförbrukningen med upp till tio procent per hektar.
”Vi ser dessutom att vändskivan gör ett riktigt bra arbete med att vända över tiltan. Även på styva jordar lägger den ner tiltan väl så att alla växtrester täcks.”
Enligt Överum har det även funnits ett tydligt önskemål från europeiska kunder om att kunna plöja med större tiltbredd för att på så sätt kunna använda större däcksdimensioner. Nya XLD tillåter en däcksbredd på 710 millimeter i fåran.
Även plogkropp med strimlad vändskiva börjar fånga ett intresse på den svenska marknaden.
”En av fördelarna med de strimlade vändskivorna är att de släpper jorden vid flera tillfällen och därmed bryter sönder jorden bättre på torra lättleror och mellanleror. Vår modell har inte en lika aggressiv vinkel som många andra på marknaden och går därmed lättare”, menar Allan Hansson.

Av Sofia Barreng