Skånemejerier köper tillbaks mejeriet i Kågeröd

Fipros AB i Kågeröd, köptes i mars i år av Skånemejerier

Skånemejerier ek för har köpt aktiemajoriteten i det legotillverkande bolaget Fipros AB i skånska Kågeröd som bland annat producerar vassleproteinkoncentrat och råmjölk.

”Det finns en intressant framtid för denna typ av produkter”, säger Skånemejeriers ordförande Anders Rolfsson.

Skånemejeriers köp blev klart den 31 mars i år och har inte alls uppmärksammats externt. Fipros i Kågeröd har en omsättning runt 48 miljoner kronor och nio anställda. Två av tre styrelseledamöter kommer nu från Skånemejerier. Den tidigare ägaren, dansken Morten Duch, finns kvar som delägare och vd i företaget, påpekar Anders Rolfsson.

Satsar på Fyn
I augusti 2019 kom nyheten att Fipros danska bolag tillsammans en dansk och en kinesisk partner satsar 80 miljoner DKK på en helt ny fabrik på Fyn i Danmark som ska tillverka ekologisk bröstmjölk för den kinesiska marknaden. Den exporten beräknas vara värd runt 300 miljoner DKK på årsbasis.

Ser Skånemejerier möjligheter att hänga på den satsningen?

”Nej, Fipros A/S är en egen enhet men vi ser ett samarbete som naturligt om det är möjligt för båda parter”, säger Anders Rolfsson.

Nytt mejerisegment
Varför köpte ni Fipros?

”Vi ser det som en intressant framtid med denna typ av produkter och tillverkning och att just olika typer av ingredienser inom mejerisegmentet kommer att få en större betydelse långsiktigt både på hemmamarknaden men också utanför Sverige”, säger Anders Rolfsson.

Är det första gången som leverantörs­föreningen Skånemejerier satsar på en egen produktion?

”Om det menas i den här produkt­kategorin så ja, annars har vi även produktion tillsammans med Danone i Österlenmejeriet”, säger Anders Rolfsson.

Egen invägning
Hur togs beslutet, av styrelsen eller stämman?

”Av styrelsen efter diskussion med vårt fullmäktige.”

Ni har erbjudit medlemmarna att sälja råmjölk till Fipros för 30 kronor kilot. Är det början på en egen mjölkhantering för er del?

”Vi kommer att ha en invägning när det handlar om råmjölk och produktion av colostrum, övrig invägning finns det inte något beslut om”, säger Anders Rolfsson.

Av Sven-Olov Lööv