
Michelin gör det, Ivarssons i Metsjö gör det, Horsch gör det.
Allt fler tillverkare väljer att komplettera sitt program med produkter för minskad markpackning.

Förra året belönades däcktillverkaren Michelin med guldmedalj vid lantbruksmässan Sima för sitt två-i-ett-däck Evobib. Nu går företaget vidare och lanserar ett system för justering av ringtryck under gång.
”Systemet går att eftermontera på alla traktormodeller och innebär att Evobib kommer till sin rätt”, berättar företagets Åge Boller, produktchef Norden.
Evobib blir enligt företaget både längre och bredare när ringtrycket sänks vid arbete i fält. Anläggningsytan ökar med 20 procent och antalet mönsterklackar har ökats från 20 till 28 par. Enligt Michelin har däcket 30 procents
extra dragkraft jämfört med deras däck Axiobib av samma dimensioner.
Evobib finns nu tillgängligt på den svenska marknaden och priset för fyra däck är enligt Åge Boller cirka 60 000 kronor högre än för standarddäck, men han poängterar de stora fördelarna.
Under gång
”Förutom mindre risk för markpackning blir också komforten på väg betydligt bättre. Däcket håller dessutom längre när det körs med rätt ringtryck.”
För att underlätta de ständiga tryckregleringarna har Michelin valt att ge sig in i en helt ny produktkategori och har därför köpt det tyska företaget PTG som specialiserat sig på centralt placerade däcktryckssystem.
Den nya produkten har fått namnet Zen@Terra och den lanseras nu i Sverige. I eftermontering uppskattas priset till cirka 50 000 kronor. Tekniken är inte ny, lastbilar har länge haft möjlighet att reglera ringtrycket under gång. På lantbruksmarknaden har Fendt nyligen lanserat systemet VarioGrip.
Även vagnar
Men det är inte enbart inom däck och ringtryck som det börjar hända saker. Och det är inte enbart på traktorer. Markpackning står på agendan och ett sätt att sprida trycket över en större yta är att lämna hjulet bakom sig och gå över till nästa uppfinning, bandstället.
Horsch testade redan för sex år sedan effekterna av att förse en följevagn med bandställ i Danmark. Den svenska marknaden verkar dock inte redo enligt Daniel Andersson, produktansvarig för Horsch vid Swedish Agro Machinery.
”Vi har ännu inte sålt någon vagn med bandställ i Sverige. Kostnaden är antagligen för hög”, konstaterar han.
Vagnstillverkaren Ivarssons i Metsjö låter sig dock inte skrämmas utan
lanserade i fjol höstas bandställ som tillval på flakväxlaren MetaQ 60. Vagnen tillverkas på beställning och försäljningen har precis inletts.
Av Sofia Barreng