Wiggeby vann årets byggnadsstipendium

Vinnare och nominerade av Lantbrukets Affärers Byggnadsstipendium 2022.
Vinnare och nominerade av Lantbrukets Affärers Byggnadsstipendium 2022.

Den som drog det längsta strået vid stipendiejuryns möte och därmed blev vinnare av Lantbrukets Affärers Byggnadsstipendium 2022 var köttdjursstallet på Wiggeby gård i Ekerö kommun utanför Stockholm. Priset 25 000 kr, en stallplakett och diplom delades ut på tidningens årliga byggnadsseminarium på Tejarps gård i Klågerup den 26 oktober.

Motiveringen till Wiggeby var följande:

”En spännande flerfunktionell byggnad med element från olika tidsepoker som i framtidsanda tar tillvara lantbrukets och solens olika möjligheter i ett känsligt landskap med många intressenter”

Ett stort grattis till Håkan Eriksson och hans medarbetare, de har skapat en estetiskt fin och funktionell byggnad som används året runt, både till köttdjur, lager och uppställning av diverse maskiner.

Viby

De två andra nominerade byggnaderna erhöll hedersomnämnande och diplom. Maskinhallen, verkstaden och kontoret på Viby gård utanför Söderköping, sticker ut med sina färger i vitt och svart vilket är helt i stil med gårdens äldre mangårdsbyggnad. Per-Olof Johanssons mål att skapa ett nytt gårdscentrum har verkligen lyckats. Motivering till Viby lyder:

”En stilren byggnad som följer och passar väl in i herrgårdsmiljön med möjlighet till många funktioner och samverkande näringsverksamheter, helt i tidens anda”

Stora Ek

Den stora servicehallen och kontoret på Stora Ek utanför Mariestad är en modern och samtidigt klassisk byggnad, snyggt placerad intill gårdens stora spannmålssilos som därmed inte längre dominerar gårdsbilden. Karl-Johan Blank är mån om att gården utvecklas hållbart och att byggnaderna ska harmoniera med varandra. Motiveringen till hedersomnämnandet lyder:

”En rejäl och tydligt formad ekonomibyggnad för det moderna lantbruket infogad med klassiska linjer i det historiska landskapet”

Mån om personalen

Det fanns en tydlig gemensam nämnare hos dessa tre byggnader som nominerades i år, förutom att de är välplanerade och funktionella, har samtliga gårdsägare haft personalens bästa för ögonen. Detta är en positiv utveckling, ska de svenska lantbruksföretagarna lyckas locka till sig kompetent arbetskraft, måste det finnas utrymmen som tilltalar personalen. Här sticker Viby gård ut med ett eget gym där de anställda kan träna före eller efter sin arbetsdag.

Slutligen en uppmaning till våra läsare; nu tar vi emot nya förslag på byggnader att nominera till 2023-års stipendium.

Av Agneta Lilliehöök. Foto Helena Holmkrantz