"

Lantbrukets Affärers Byggnadsstipendium 2020

2020 års vinnare av Byggnadsstipendiet Camilla Rosman och Richard Limmergård, Larsolofsgården, Götene.

Ett stort grattis till Camilla Rosman och Richard Limmergård som vann Lantbrukets Affärers Byggnadsstipendium 2020!

Vinnare av Lantbrukets Affärers Byggnadsstipendium 2020: maskinhallen på Larsolofsgården.
Vinnare av Lantbrukets Affärers Byggnadsstipendium 2020 blev maskinhallen på Larsolofsgården! Ett stort grattis!

Den 22 oktober samlades ett 30-tal gäster på Mötesplats Tejarp för att lyssna, diskutera och låta sig inspireras av de utvalda byggnaderna. Det var även några som valde att följa evenemanget digitalt.

Det var alltså ett 15-årsjubileum i år och det firade vi genom att göra en historisk tillbakablick och visa en kavalkad av bilder och motiveringar till de olika pristagarna. Många intressanta byggnader, estetiskt tilltalande och med innovativa lösningar har passerat revy genom åren. Och fler kommer det att bli, då vi har för avsikt att fortsätta dela ut stipendiet i många år till.

Klimatsmarta materialval
Det är stipendiejuryns uppgift att utse vinnaren och det är inte alltid så enkelt då kandidaterna har väldigt många kvaliteter. I år var det Maskinhallen på Larsolofsgården utanför Götene som slutligen stod som segrare. Ett stort grattis till Richard Limmergård som med mycket eget arbete har lyckats skapa en väldigt tilltalande byggnad. Så här lyder motiveringen:

”Stort, stolt och väl genomtänkt i minsta detalj har maskinhallen blivit länken mellan bostaden och arbetet samt höjt hela gårdens uttryck i landskapet. En lyckad estetik och klimatsmarta materialval är kronan på verket.”

Tradition och innovation
De två andra byggnaderna som nominerades stod sig väldigt väl i konkurrensen, det var detaljer som avgjorde. Dikostallet på Malma gård, Ydre, som drivs av familjen Gustafsson fick ett hedersomnämnande med motiveringen:

”En klassiskt vacker byggnad med det bästa från olika tider sammanfogade till ett modernt och välfungerande djurstall, allt i en fin och enhetlig gårdsmiljö.”

Till sist men inte minst gavs ett hedersomnämnande till Maria och Anders Engvall för grisstallet på Forsa gård, Stora Skedvi, där innovationer utformade utifrån egen erfarenhet imponerade. Motiveringen löd:

”Med bondens öga för djurens behov och beteende samt en unik innovationsrikedom har byggnaden formats kring dess funktion. Djurmiljö, arbetsmiljö och gårdsmiljö i ett!”

Slutligen, ett stort tack till Landshypotek och Skånegårdar som varit med och sponsrat priset sedan starten. Det är mycket uppskattat!

 

Statuter för LA Byggnadsstipendium

Niclas, Fritiof och Sören Gustafsson från Malma gård, Ydre.
Niclas, Fritiof och Sören Gustafsson från Malma gård, Ydre nominerade för sitt dikostall.
Anders och Maria Engvall, Forsa gård, Stora Skedvi.
Anders och Maria Engvall, Forsa gård, Stora Skedvi nominerade för sitt grisstall.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lantbrukets Affärers Byggnadsstipendium i samarbete med