Framtidens mjölkladugård
– belönad med Lantbrukets Affärers Byggnadsstipendium 2016

Den nya mjölkladugården på Nöbble gård i Rockneby strax norr om Kalmar blev årets stipendiat när Lantbrukets Affärer för elfte gången delade ut sitt byggnadsstipendium.
Kostallet på Nöbble gård är årets vinnare! Ett stort grattis till Veronica och Lennart Svenzén som driver gården. Det som avgjorde var deras nya och spännande lösningar med fokus på kretslopp och klimatsmart energi. Det 4000 kvadratmeter stora taket med sina solpaneler ser ut att sträcka sig mot himlen. Under taket finns 178 platser för mjölkkor och drygt
200 ungdjur i en toppmodern öppen lösdrift. Hela produktionen är ekologisk.
Taket med solceller är en egen tredimensionell fastighet där 6000 andelar har sålts till privatpersoner och företag. Helasolcellsaffären drivs av en ekonomisk förening, Kalmarsund sol, och den beräknade årsproduktionen ligger på cirka 600 000 Kwh.

Byggstipendiejuryns motivering var följande:

”En djärv och innovativ framtidssatsning där sol och himmel speglas i byggnadens tak. Ny och fräck byggnadsform kring en mjölkproduktion med egen energiproduktion.”

Juyns ordförande Catharina Svala och tidningens ansvariga utgivare Agneta Lilliehöök delade ut stipendiet på Lantbrukets Affärers byggnadsseminarium, som hölls på Mötesplats Tejarp i Klågerup den 26 oktober.

”Vi är mycket stolta och tacksamma för den här utmärkelsen”, sade Veronica och Lennart Svenzén när de fick ta emot den klassiska mässingsskylten att sätta på byggnaden, en väl tilltagen check på 25 000 kr samt blommor.

 

Vid sidan av stipendiaten fick de två andra nominerade byggnaderna särskilda omnämnanden:

Det var kalvstallet på Svedens gård i Dala Järna, med motiveringen:

”En ypperlig miljö för kalvar och optimal teknik för god arbetsmiljö. Allt finurligt inordnat en vacker gammal byggnad och tidlös gårdsmiljö.”

 

Den andra byggnaden var Maskinhallen på Vässby gård, Brålanda, med motiveringen:

”Flera funktioner i ett. Rymlig och väl tilltagen byggnad i ’Löfvenskiöldsk’ anda. Med många fina funktionella lösningar och vackra detaljer i moderna material.”

 

I nästa nummer av Lantbrukets Affärer finns det både referat och bilder från byggseminariet. Missa inte det!

Av Agneta Lilliehöök

 

Klicka nedan för att läsa mer om årets gårdar:

Kalvstallet på Svedens gård

Maskinhallen på Väsby

Kostallet på Nöbble